Home » Malezijska franšiza McDonald’sa tužila pokret koji poziva na bojkot Izraela

Malezijska franšiza McDonald’sa tužila pokret koji poziva na bojkot Izraela

by admin

Malezijska franšiza lanca restorana brze hrane McDonald’s tužila je pokret koji promoviše bojkot Izraela, a kao razlog za to su naveli izjave za koje smatraju da su naštetile njihovom poslovanju. Potražuju odštetu u iznosu od 1,31 milion dolara.

Malezija kao većinski muslimanska zemlja podržava Palestinu, a pojedini Zapadni restoranski brendovi u ovoj i drugim većinski muslimanskim zemljama su na meti kampanje bojkota zbog izraelske vojne ofanzive u Palestini.

Kompanija Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd (GAR), koja je vlasnik franšize McDonald’sa u Maleziji, podnijela je tužbu protiv pokreta BDS. Tužbu su podnijeli zbog objava na društvenim mrežama kojima se malezijska franšiza povezuje sa “genocidnim ratom protiv Palestinaca u Gazi”.

Smatraju da je time podstaknuto da se bojkotuje McDonald’s u Maleziji te da je to za posljedicu imalo gubitak profita, otpuštanje radnika, zatvaranje pojedinih restorana i skraćenje radnog vremena.

Pokret BDS je saopćio da kategorički negira ove navode i da će stvar prepustiti sudu. Riječ je o pokretu čiji je cilj da se okonča međunarodna podrška Izraelu i da se izvrši pritisak na ovu državu, prenosi agencija Reuters.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link