Home » Sabina Silajdžić se oglasila i uzburkala javnost: “Slavite 1. mart, a smeta vam 9. januar”

Sabina Silajdžić se oglasila i uzburkala javnost: “Slavite 1. mart, a smeta vam 9. januar”

by admin

Doktorica ekonomskih nauka, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu Sabina Silajdžić statusom na Facebooku privukla je mnogo pažnje.

Naime, Silajdžić je iznijela mišljenje o neustavnom danu, 9. januaru, i 1. martu, Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Njen status prenosimo u cijelosti:

“Poziv na zdrav razum”

– Poštovani “pro-bosanski” dužnosnici, dozvolite mi da vam se obratim sa namjerom da vas, svjedočeći istini glede važnih datuma u novijoj historiji ove države, pozovem na zdrav razum i moral. 

Riječ je o istinama, dakle historijskim činjenicama glede 1. marta i 9. januara, koje je presudno bitno spoznati prije nego li nastavite klicati da je ‘počinjena agresija na BiH’, i slaviti svoje pomno probrane nacionalne spasitelje, kao mirotvorce i svece”, naoisala je u uvodu Sabina Silajdžić.

Da je među vama imalo naklonjenosti istini, u političkom diskursu prestali biste obmanjivati javnost slaveći predratne “pro-bosanske” snage kao pravedne, kao protagoniste prosvjetiteljskog duha državnosti BiH koji uvriježava prava sviju, svih njenih naroda i građana. Kako, zašto? Jednostavno, čitajte kako slijedi:

Shvatili biste da je obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH trn u oku jednom narodu u BiH, baš kao što je obilježavanje 9. januara kao Dana RS žig na ranu inim narodima u BiH! 

Shvatili bi ste da oba ova datuma neumoljivo svjedoče jedno– da su onomad, te ‘92 i jedni i drugi (i treći) izabrali rat, kao sredstvo ostvarenja dvaju legitimnih, dočim posve suprostavljenih političkih ciljeva: otcjepljenje i put u nezavisnu BiH vs. ostanak u YU i put u prisvajanje dijela teritorije BiH s ciljem pripajanja YU. Oba puta su, zbog svoje suprotnosti, vodila ka istom – bratoubijanju i krvoproliću neslućenih razmjera.

“Izraz legitimne političke volje”

Shvatili bi ste da je “Rezolucija o proglašenju Republike Srpskog naroda na teritoriji BiH” izraz legitimne političke volje jednog naroda u BiH da živi u Jugoslaviji, i da, u teritorijalnom smislu jedan dio te zemlje postane federalna jedinica u sastavu YU! 

Shvatili bi ste da je ova Rezolucija bila “politička mjera posljednjeg utočišta”, da je predstavljala izraz političke volje Srpskog naroda u BiH,- ista je donesena od strane legitimnih predstavnika srpskog naroda, izabranih voljom naroda na prvim demokratskim parlamentarnim izborima u BiH. 

Donesena u okvirima “novih” institucija, jer unutar ondašnjih institucionalnih okvira SRBiH bijahu preglasani, ‘odstranjeni’ voljom većine, ne imadoše onomad mehanizam zaštite “vitalnog nacionalnog interesa”, svi se oglušiše na njihovu “volju”, na “opomene”, i na “prijetnje”, zar se ne sjećate!?

Nego ondašnje probosanke snage izabraše politiku nameta i ignoriranja političke volje jednog naroda, baš kao što vi danas pomno čuvate tu tradiciju slaveći 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH, dok istodobno klikćete kudeći obilježavanje 9. januara kao dana RS. Čuvate vi tradiciju i danas slaveći priloge i govore koji su se prelamali u Holiday Inn hotelu, ‘93. Govori kojim se iznova, čak i u nemogućim i zastrašujućim ratnim uvjetima odbija prijedlog zaustavljanja rata i mirovnog riješenja o podjeli BiH. Bože sveti!

Shvatiti znači srcem razumjeti! Kad u ovoj državi bude namjesnika i vladara koji će istinu gledati u oči, tad će narodi i ljudi na ovim prostorima ugledati ljepše sutra!

Epilog “shvaćanja” – upit o svetosti i pravednosti “pro-bosanske” politike?”

Na stranu moral, toga ovdje oduvijek “manjka na pretek”, kako si još dopuštate da se pozivate na međunarodno pravo kad hipotetizirate “agresiju”? Dobro znate ko je donio, i gdje je donesena Rezolucija o proglašenju Republike Srpskog naroda u BiH. Pa polazite li vi od Istine, ili od smutnje!? Rezolucija o proglašenju Republike Srpskog naroda u BiH, donesena ovdje u Bosni, na Palama, nadomak Sarajeva. Donesena je od legitimno izabranih političkih predstavnika Srpskog naroda u BiH, koji su posegnuli graditi paralelne institucije u BiH. Možete li mi objasniti o kakvoj ‘agresiji’ je odista riječ!?

“Nada posljednja umire”!?

Pitam se, zarad budućnosti BiH, zarad naše djece, možemo li na skoriju istoriju makar gledati na tragu minimuma konsenzusa, a to je da prihvatimo činjenice o ratu u BiH sažete u Sudskim presudama Međunarodnog suda u Hagu (ICJ-YU). 

Kad shvatimo da nije bilo “svetaca” tih devedesetih, da svi mi možemo biti ‘sveci’ svjedočeći istini, pozivajući na dobro i dobročinstvo namjesto zazora, ugledati će djeca brdovitog Balkana svjetlost našeg, a ne tuđeg neba! Budi Bog s nama. Svako dobro svima – napisala je Sabina Silajdžić na Facebooku.

Njen status prenijela je srbijanska Politika pod naslovom “Bosanska profesorka brani Dan Srpske”.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link