Home » Šta je istina o povezanosti inspektora FUP-a i šefa narkokartela Gačanina? Istraga pokazala da nisu bili njegovi zaštitari

Šta je istina o povezanosti inspektora FUP-a i šefa narkokartela Gačanina? Istraga pokazala da nisu bili njegovi zaštitari

by admin

Elmedin Konaković jučer je prvi put govorio o navodima da je uvezan sa narkokartelom Tito i Dino kojeg vodi Edin Gačanin.

Konakovića već duže pojedini mediji povezuju sa ovom kriminalnom organizacijom koja djeluje na svjetskom nivou, a on je demantirao sve svoje veze s Gačaninom.

Objavio imena

U dijelu press-konferencije, predsjednik Naroda i Pravde (NiP), objavio je i imena pripadnika FUP-a (Federalna uprava) koji su bili ucjenjivani od ljudi bivšeg šefa OSA-e (Sigurnosno-obavještajna agencija) Osmana Mehmedagića Osmice kako bi sačinili bilješke o tome da je Konaković zajedno s Aljošom Čamparom na vezi s Gačaninom i njegovim kartelom.

On je pojasnio da su FUP-ovci Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić bili pod pritiskom da daju takvu izjavu, inače bi mogli ostati bez dozvole o pristupu tajnim podacima, a samim tim i bez posla.

Aktuelni ministar vanjskih poslova BiH je kazao da je njihova imena objavio uz njihovu dozvolu.

Nakon toga, pojedini mediji objavili su da se u FUP-u vodila istraga protiv ove trojice inspektora jer su navodno radili kao pratioci Gačanina.

No, iz FUP-a tvrde drugačije.

Ovoj policijskoj agenciji smo poslali upit s pitanjem je li provedena interna istraga i šta je utvrđeno.

“Federalna uprava policije, postupajući po anonimnoj prijavi iz 2019. godine, sprovela je interni postupak, a kojim nije utvrđeno da su naprijed navedeni policijski službenici 2016. godine obavljali poslove neposredne zaštite lica Edin Gačanin zvani Tito”, rekli su nam.

Zbog toga nije bilo nikakvog disciplinskog postupka protiv njih.

“Disciplinski postupak protiv navedenih policijskih službenika nije proveden jer nije postojao zakonski osnov za sprovođenje disciplinskog postupka.

Zastara postupka

Što se tiče dijela koji se odnosi na zloupotrebu bolovanja i odlaska u Republiku Hrvatsku, a koji nije vezan za pružanje neposredne zaštite lica Edin Gačanin zvani Tito, po okončanju internog postupka utvrđeno je da je nastupila apsolutna zastara za pokretanje disciplinskog postupka, a koja traje godinu od dana povrede službene dužnosti”, naveli su oni.

Na kraju su naveli, da je FUP još 2019. o tome obavijestio nadležno tužilaštvo.

“Federalna uprava policije je dostavila 2019. godine kompletan predmet nadležnom tužilaštvu, a do danas nismo obaviješteni da je pokrenut krivični postupak protiv navedenih policijskih službenika”, zaključili su u svom odgovoru Raportu.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link