Home » Audi Sport Quattro bi mogao dostići cijenu od 700.000 dolara

Audi Sport Quattro bi mogao dostići cijenu od 700.000 dolara

by admin

Audi ima bogatu historiju u proizvodnji fenomenalnih automobila, no malo koji je uzbudljiv kao “originalni” Sport Quattro.

Ne samo da je bio izuzetno uspješan reli automobil, nego je Sport Quattro imao impresivne performanse i na cesti. Primjerak iz 1984. godine prikazan na fotografiji je jedan od najboljih koji postoje, a proizvedeno ih je samo 214.

Očekuje se da će na aukciji dostići cijenu između 575.000 i 700.000 dolara, a ranije je prodan japanskom kolekcionaru i vjeruje se da je zapravo kao nov isporučen prvom kupcu u Japanu. Tokom perioda u vlasništvu Yoshikunija Okamota, automobil je redovno održavan te je dobio i manje modifikacije. Riječ je o malom Sonyjevom TV sistemu u armaturnoj ploči te dvije antene na stražnjem vjetrobranskom staklu.

Sport Quattro je u proteklom desetljeću pripadao bivšem vozaču sjevernoameričkog relija, koji ga je čuvao u klimatiziranom skladištu u sklopu sjedišta svog reli tima. Automobil je prešao svega 8.806 kilometara.

Pokreće ga 2,1-litarski petocilindrični motor koji razvija 197 KS i 285 Nm obrtnog momenta, od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,1 sekundu te dostiže maksimalnih 220 km/h. Kasnije je u Sport Quattro ugrađivan veći 2,2-litarski petocilindrični motor.

Ovaj primjerak je lakiran u bijelu boju, ima bijele felge, a u unutrašnjosti su originalna Recaro sjedišta s crnom kožom i oblogama od vinila.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link