Home » Ekvador ima revolucionarno rješenje za kriminalce: Zatvore će praviti na brodovima

Ekvador ima revolucionarno rješenje za kriminalce: Zatvore će praviti na brodovima

by admin

Ekvador planira zatvorenike ukrcati na brodove, te će otvoriti nove zatvore visoke sigurnosti u nastojanju da suzbije rastuće nasilje i kriminal narkobandi.

Prema novinama El País, novi ekvadorski predsjednik Daniel Noboa inspirisan je El Salvadorom, gdje je predsjednik Nayib Bukele dao izgraditi zatvorenički logor velikog kapaciteta za članove bandi.

Bukele, koji se takmiči za još jedan predsjednički mandat, kaže da je uspio El Salvador učiniti najsigurnijom zemljom u Latinskoj Americi.

Rastući kriminal i nasilje narko bandi postali su jedna od glavnih tema prošlogodišnje predsjedničke izborne kampanje u Ekvadoru. Nasilje je u zemlji naglo poraslo, a prema posljednjim podacima godišnje se dogodi 40 ubistava na 100.000 stanovnika. Noboa, čiji je izbor bio iznenađenje izbora, obećao je nabavu najmanje tri zatvorska broda za interniranje osumnjičenih i osuđenih kriminalaca.

Brodovi bi trebali bolje spriječiti zatvorenike u kontaktu s vanjskim svijetom. Kasnije je Noboa obećao da će u siječnju započeti i izgradnja dva nova zatvora s maksimalnom sigurnošću.

Prema novinama El País, Noboa je očito bio inspiriran postupcima salvadorskog predsjednika Bukelea. On je proglasio je vanredno stanje u zemlji, naredio veliku kampanju hapšenja osoba osumnjičenih za članstvo u kriminalnim grupama i dao izgraditi zarobljenički logor s kapacitetom do 12.000 ljudi. Bukele hvali ovaj postupak, iako nevladine organizacije i mediji kritikuju kršenja ljudskih prava i navode slučajeve policijske samovolje.

Ekvador ima problema s onim što se dešava u već postojećim zatvorima, gdje su česti neredi. Zatvorene vođe bandi iz zatvora bez većih poteškoća upravljaju aktivnostima kriminalnih grupa, koje mitom utječu i na funkcioniranje policije i zatvorskog nadzora, piše list El País.

To bi trebala spriječiti nova dva zatvora s najvećom sigurnošću, u kojima bi bilo moguće izolirati kriminalne vođe.

Ekvador odavno pripada mirnijim zemljama u regiji. Zločin i nasilje ondje su porasli posljednjih godina jer su narkokarteli iz Kolumbije i drugih obližnjih zemalja počeli koristiti ekvadorske luke za slanje kokaina i drugih narkotika u Evropu i SAD.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link