Home » Iranski general najavio osvetu za krvavi teroristički napad: “Naći ćemo vas gdje god bili”

Iranski general najavio osvetu za krvavi teroristički napad: “Naći ćemo vas gdje god bili”

by admin

Glavni komandant iranske Islamske revolucionarne garde rekao je na dženazi žrtava dvostrukih bombaških napada tzv. Islamske države da će njihova smrt biti osvećena.

Gotovo 100 ljudi ubijeno je u srijedu u blizini groba u gradu Kermanu za bivšeg vrhovnog zapovjednika Qassema Soleimanija, koji je 2020. ubijen američkim dronom u Iraku.

Tzv. Islamska država je u četvrtak saopćila da su dva njihova člana aktivirala pojase s eksplozivom u gomili koja se okupila na groblju u Kermanu.

“Naći ćemo vas gdje god bili”, rekao je iranski general bojnik Hossein Salami na dženazi, misleći na tzv. Islamsku državu.

U govoru koji je prenosila televizija, predsjednik Ebrahim Raisi je rekao da “naši neprijatelji mogu vidjeti moć Irana i cijeli svijet zna njegovu snagu i mogućnosti. Naše snage će odlučiti o mjestu i vremenu za akciju”.

Državna TV prikazala je gustu gužvu u vjerskom centru Imam Ali u Kermanu gdje su obitelji plakale nad redovima lijesova umotanih u iransku zastavu.

Eksplozije u srijedu, najkrvavije od Islamske revolucije 1979. godine, dogodile su se u trenutku kada se izraelski rat protiv Hamasa u Gazi približio tri mjeseca.

Godine 2022. Islamska država preuzela je odgovornost za smrtonosni napad na svetište u Iranu u kojem je ubijeno 15 ljudi, dok raniji napadi za koje je preuzela Islamska država uključuju dvostruke bombaške napade 2017. koji su ciljali iranski parlament i grobnicu utemeljitelja Islamske Republike, ajatolaha Homeinia.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link