Home » Slovenija isplatila 20.000 eura naknade za smrt nakon cijepljenja protiv korone

Slovenija isplatila 20.000 eura naknade za smrt nakon cijepljenja protiv korone

by admin

Slovensko ministarstvo zdravstva isplatilo je jednu novčanu naknadu zbog oštećenja zdravlja nakon cijepljenja protiv covida-19.

Prema podacima od 9. prosinca, ministarstvo zdravstva Slovenije zaprimilo je 81 zahtjev u 2022. godini, a 103 zahtjeva u 2023. godini za priznavanje prava na naknadu štete zbog oštećenja zdravlja ili smrti vezano uz cijepljenje protiv koronavirusa. Za odlučivanje o svakom zahtjevu ministarstvo imenuje povjerenstvo za utvrđivanje uzročno-posljedične veze između cijepljenja i oštećenja zdravlja, odnosno između cijepljenja i smrti.

Povjerenstvo za utvrđivanje uzročno-posljedične veze cijepljenja i štetnosti po zdravlje, odnosno cijepljenja i smrti, do sada je izradilo 58 vještačenja, preostala su mišljenja u završnoj fazi izrade, a za pet slučajeva bilo je potrebno pozvati dodatne vještake.

U slučaju da postoji uzročna veza između cjepiva i oštećenja zdravlja, ministarstvo, sukladno zakonu, također traži mišljenje invalidske komisije Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Slovenije o tome očituje li se oštećenje zdravlja ozbiljnim i trajnim smanjenjem životnih funkcija. Trenutačno je sedam takvih slučajeva, prenosi 24ur. 

Novčana naknada od 20.000 eura

Ministarstvo zdravstva do sada je izdalo 27 rješenja na temelju vještačenja povjerenstva za utvrđivanje uzročnosti. Svi osim jednog bili su negativni. Do 14. prosinca isplaćena je jedna naknada štete zbog smrti nakon cijepljenja protiv covida-19 u iznosu od 20.000 eura.

Visina naknade za oštećenje zdravlja ili smrt uslijed cijepljenja ili liječenja od covida-19 uvijek se utvrđuje na temelju Zakona o zaraznim bolestima, na što se odnosi članak 72. Zakona o dopunskim mjerama za sprječavanje širenja, ublažavanje, kontrolu, oporavak i otklanjanje posljedica covida-19.

“U ministarstvu nastojimo što brže rješavati zahtjeve podnositelja zahtjeva s obzirom na to da se radi o zahtjevnim predmetima i ograničenom broju raspoloživih vještaka te se predmeti moraju postupno dodjeljivati ​​pojedinim vijećima povjerenstva za utvrđivanje uzročno-posljedične veze”, naglasili su iz slovenskog ministarstva zdravstva. 

Obrada zahtjeva iz 2022. započela je u siječnju 2023. godine, a većina ih je od srpnja do rujna 2023. godine raspoređena na razmatranje povjerenstvu za utvrđivanje uzročno-posljedične veze. Ministarstvo će od siječnja 2024. godine započeti s raspodjelom zahtjeva podnesenih u 2023. godini na razmatranje.

Dva slučaja smrti nakon cijepljenja odjeknula su u slovenskoj javnosti. U jednom slučaju radilo se o mladoj pacijentici koja je krajem rujna 2021. primljena u ljubljanski klinički centar, ali je unatoč hitnoj pomoći isti dan preminula. Prije toga, u svibnju 2021. godine, nakon cijepljenja istim cjepivom, u Belgiji je od moždanog udara umrla žena, a neslužbeno se radilo o supruzi slovenskog diplomata.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link