Home » Jedan zatvore, drugi otvore: Blokada računa lov u mutnom?!

Jedan zatvore, drugi otvore: Blokada računa lov u mutnom?!

KAKO STATI UKRAJ

by admin

Metod “napuštanja” jednog i otvaranja drugog računa koriste za izbjegavanje finansijskih obaveza

Karamujić: Zbog onih nevaljastih ispaštaju dobri. Armin Durgut / Pixsell

Više od 104.239 bankovnih računa različitih poslovnih i drugih subjekata u BiH blokirano je, a 57.035 firmi ima blokiran barem jedan račun, saopćeno je iz Centralne banke (CB) BiH.

Spisak sve veći

Među vlasnicima blokiranih računa su preduzeća, benzinske pumpe, trgovinski i ugostiteljski objekti, frizerski saloni, mesnice, pekare, ljekarske ordinacije, zadruge, a na spisku su i rudnici, pojedine općine i mjesne zajednice… I tako je godinama. Spisak se samo širi.

Na listi CBBiH su i već ugašeni poslovni subjekti, ali postoje li i oni koji metod “napuštanja” jednog i otvaranja drugog računa koriste za izbjegavanje finansijskih obaveza, pitali smo ekonomske stručnjake.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muharem Karamujić kaže da je prije nekoliko godina uvedeno pravilo po kojem ista fizička ili pravna osoba ne može imati dva ili više računa u istoj banci.

Dva računa

Međutim, mogućnost otvaranja računa kod druge banke, koja se često koristi za bijeg od prinudne naplate, još postoji.

– Pokušava se napraviti efektivni registar da se upravo takve stvari izbjegnu, samo što to još, koliko ja znam, nije urađeno. Kod nas je bankovno poslovanje svakako iskomplicirano, pa u biti zbog onih nevaljastih ispaštaju dobri. Glupo je da jedan konglomerat ili osoba koja se bavi biznisom ne može imati dva ili tri devizna računa u jednoj banci, jer sada sve transakcije mora razgraničavati s jednog. Ako izvozim u pet zemalja, trebam imati pet računa, a ne mogu zbog takvih koji rade mahinacije – ističe profesor Karamujić.

Bilo je i gore

Ekonomski analitičar Damir Bećirović podsjeća da broj blokiranih računa u BiH u posljednjih desetak godina raste, ali da je takva pojava danas puno manje izražena nego ranije.

– Imate niz neaktivnih subjekata, hiljade firmi koje nikada nisu ušle u stečaj ili su taj proces prošle ranije, pa im se sad zatvaraju računi. Ili se, u nekim slučajevima, radi o firmi s više računa, pa im se neki zatvore – kaže Bećirović.

Treba targetirati te ljude i, kad krše pravila, da se na drugi način sankcioniraju, kaže Karamujić.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link