Home » Grad budućnosti niče u pustinji: Neboder dug 120 kilometara, vještačko skijalište i stadion na 300 metara visine

Grad budućnosti niče u pustinji: Neboder dug 120 kilometara, vještačko skijalište i stadion na 300 metara visine

by admin

Nove slike iz zraka pokazuju zapanjujući obim gradilišta u Saudijskoj Arabiji za futuristički grad nazvan „Linija ogledala“ vrijedan 1 bilion (hiljadu milijardi) dolara.

Fotografije otkrivaju ogroman ponor koji je isklesan kroz planine u pripremi za mega-projekat kompleksa horizontalnog nebodera dug 120 kilometara. 

“Linija ogledala”, čiju je izgradnju pokrenuo saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, bit će dio ogromnog pustinjskog kompleksa Neom, koji će također sadržati vještačko skijalište, osmougaoni plutajući lučki grad, stazu za plivanje, kao i robote i vještačku inteligenciju koji će služiti njegovim budućim stanovnicima.

Odgovor kritičarima

Džajls Pendlton, operativni direktor kompanije „The Line“, objavio je slike iz zraka „kako bi odgovorio kritičarima“ nakon što je prethodno pokazao uvide sa ogromnog gradilišta kako bi dokazao da je „Neom stvaran“.

Analitičari su ranije primijetili da su planovi za Neom mijenjali kurs tokom godina, podstičući sumnje da li će “Linija” ikada postati stvarnost.

Neke slike prikazuju ravne linije koje se protežu preko nekoliko kilometara gdje bi trebalo da bude izgrađena “Linija”, koja će se sastojati od dvije zgrade visoke oko 490 metara koje idu paralelno jedna sa drugom preko 120 kilometara pustinjskih, obalnih i planinskih pejzaža.

Na ostalima se svuda mogu vidjeti ogromne gomile pijeska, za koje je Pendlton rekao da su nagomilane da bi se napravio prostor za planiranu „Skrivenu marinu“, Pendlton je dodao da je preko 100 miliona kubnih metara pijeska već premješteno.

Prethodne slike planiranja otkrile su planove za futuristički enterijer unutar predloženog grada nebodera sa ogledalima.

Kao iz filmova naučne fantastike

Dizajnerski planovi za Liniju pokazali su enterijere inspirisane naučnom fantastikom, sa ugaonim staklenim strukturama koje se izvijaju u različitim oblicima iznad vještačke rijeke. Drveće se penje iznad futurističkih dizajna koji bi trebalo da budu u potpunosti napajani obnovljivom energijom u prostranoj tropskoj metropoli, koja izgleda kao da bi mogla da posluži kao set za “Ratove zvijezda”.

Bin Salman je rekao da želi da u njegovoj zemlji bude izgrađen građevinski projekat koji bi bio ikoničan i bezvremenski poput egipatskih piramida.

– “Linija” je projekat civilizacijske revolucije koja ljude stavlja na prvo mjesto – rekao je tada.

Princ Mohamed bin Salman je tvrdio da želi da “Linija” bude spremna do 2030. godine, iako su inženjeri rekli da bi za njenu izgradnju moglo biti potrebno 50 godina. Zgrada je toliko duga da će se nalaziti na podupiračima kako bi se uzela u obzir zakrivljenost Zemlje, a također će imati prugu brzih vozova koja prolazi ispod nje cijelom dužinom.

Ako bude u potpunosti završen, neboder će se protezati od Akabskog zaliva, kroz planinski lanac, a zatim će duž obale u pustinjski „aerotropolis“, piše “Volstrit žurnal”. Salman je također rekao da projekat ima za cilj da omogući milionima stanovnika da se nađu u roku od pet minuta hoda i da putuju od kraja do kraja kompleksa u roku od 20 minuta.

Kompleksna unutrašnjost

Futurističke zgrade imat će srebrni sjaj i kompleksnu unutrašnjost, sa stepenicama i zelenilom i domovima koji stvaraju linearnu zajednicu. Također će imati marinu za čamce ispod luka zgrada.

Milionska zajednica će se također hraniti putem vertikalne poljoprivrede koja će biti integrisana u zidove sjajnih zgrada, a stanovnici će navodno plaćati pretplatu za tri obroka dnevno. Princ Bin Salman insistira da će zgrade biti potpuno ugljenično neutralne i dobre za lokalno okruženje. “Linija” će također imati sportski stadion koji će biti postavljen na 300 metara iznad zemlje.

Salman se također nada da će Neom, kao cjelina, stvoriti hiljade novih radnih mjesta i dozvoliti da zemlja bogata naftom prestane da zavisi od fosilnih goriva, navodi “Volstrit žurnal”. Međutim, strana ulaganja u Neom nisu bila velika, jer mnoge zapadne zemlje nastavljaju da bojkotuju zemlju zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Salman je optužen da je naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine, ali je prestolonasljednik negirao bilo kakvu umiješanost.

Mnogi postavljaju pitanje da li su osmišljeni projekti previše ambiciozni. Visoke cijene nafte zapravo pomažu Salmanu da napreduje sa “Linijom” i Neomom, jer mu obezbjeđuje sredstva za skupi projekat, navodi “Volstrit žurnal”. Međutim, Neom se također suočio sa kritičarima ljudskih prava kada je objavljeno da su lokalna plemena nasilno uklonjena iz tog područja, a obezbjeđenje je navodno ubilo jednog stanovnika.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link