Home » Afera Respiratori: Advokati osuđenih najavljuju borbu do Strasbourga

Afera Respiratori: Advokati osuđenih najavljuju borbu do Strasbourga

by admin

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je Apelaciono vijeće otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi.

Time je potvrđena prvostepena presuda kojom su Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora zbog zloupotreba pri nabavci 100 kineskih respiratora, vrijednih više od 10 miliona maraka.

Saznali iz medija

„Tačno je – moj branjenik i ja kao branilac u ovom predmetu za ovu informaciju smo saznali iz medija. Pismenu odluku uopće nismo dobili – ni on ni ja.

Ako je tačna ova informacija koja je izašla u javnosti, onda mi očekujemo da u ponedjeljak već dobijemo takvu odluku“, kazala je Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka, prenosi FTV.

Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića, dodaje:

„Prestrašno je da optuženi i njihove porodice, pa i advokati iz medija saznaju šta se desilo, a ne putem odluke Suda na koju imaju pravo prvo oni da saznaju.

To je jedna užasna praksa koja se uspostavlja i smatram da nije u skladu sa evropskom konvencijom niti sa bilo kojim drugim pravima zagarantovanim međunarodnim aktima“.

Žalba nije dozvoljena, barem ne Sudu BiH. Ipak, kažu advokati, ima prostora za pravno djelovanje na drugim adresama.

„Nismo očekivali ovakav ishod, ali vidjet ćemo kada presuda dođe šta je to rukovodilo Apelaciono vijeće da donese ovakvu odluku. Ja ne mogu ništa komentarisati s obzirom na to da nisam vidjela odluku.

Ukoliko je tačno to što su mediji objavili, onda svakako da ćemo iskoristiti svoje pravo da apelaciju podnesemo Ustavnom sudu BiH. Ukoliko i Ustavni sud BiH odbije apelaciju, onda svakako do Strasbourga“, dodaje Avdibegović.

Ulaganje apelacije

Jedina opcija je ulaganje apelacije u roku od dva mjeseca, o tome ćemo odlučiti tek kad primimo odluku, dodaje Bajramović.

Daljnju borbu je najavio i bivši federalni premijer Novalić.

“Rekao sam da ću strukturu koja je ovaj projekat osmislila razotkriti. Narednih dana ću iznijeti sve informacije kojim raspolažem u vezi ovog montiranog procesa.

Borba će se nastaviti i pravda će pobijediti”, poručio je Novalić.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu Respiratori.

Tako su nekadašnji premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme F.H. Srebrena malina iz Srebrenice Fikret Hodžić proglašeni krivim i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Njima se sudilo za sumnjivu nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti ‪10.530.000‬ KM tokom pandemije koronavirusa 2020. godine.

Novalić, Solak i Hodžić pravosnažno su proglašeni krivim, a firma F.H. Srebrena malina, čije je odgovorno lice Hodžić, odgovornom da su počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Solak je osuđen i za krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Solaku je izrečena kazna zatvora od šest godina, Hodžiću pet i Novaliću četiri godine.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link