Home » Konaković o slučaju Bajrami: Isto su radili i Štukanu, pozivam Vučića i Dačića da se izjasne

Konaković o slučaju Bajrami: Isto su radili i Štukanu, pozivam Vučića i Dačića da se izjasne

by admin

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković organizovao je danas press konferenciju povodom prve godine mandata na čelu ovog ministarstva. Između ostalih tema, dotaknuo se i zabrane Selmi Bajrami da uđe u Srbiju.

“To što rade na međunarodnoj sceni stavlja Srbiju u crnu demokratsku rupu. I Feđu Štukana su zadržali jer je rekao svoj stav o vlastima. Znam da on kritikuje i vlast u BiH. Pozivam Vučića i Dačića da se izjasne ili je činjenica da ne mogu kontrolisati sigurnosne sisteme”, rekao je Konaković.

Nakon što su pjevačicu vratili s aerodroma u Beogradu, bivši šef srbijanske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin je potvrdio da je on zabranio Selmi Bajrami ulazak u Srbiju.

“Vulin je rekao da je to lično naredio za Selmu Bajrami. To remeti naše odnose. Mi se ponosimo svojom demokratijom u kojoj imate pravo na slobodu govora. Nećemo uzvraćati istom mjerom. Mi to ne radimo. Kontaktirali smo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, rekli su nemaju pojma o tome. Rekli su i da je to procjena MUP-a, a Vulin je rekao da je on to lično naredio”, kaže Konaković.

Dodao je i da su kontaktirali sa bh. ambasadom u Beogradu.

“Po mojoj instrukciji, konzul se javio Selmi Bajrami i institucijama Srbije koje su odmah osjetile da su institucije BiH uz svoje građane. Ista stvar je bila i sa Štukanom”, zaključio je Konaković.

Podsjećamo, bh. glumac Feđa Štukan je učestvovao na protestima “Srbija protiv nasilja” gdje je pružio podršku svojim kolegama iz Srbije. Tamošnji tabloidi nazivali su ga muslimanskim ekstremistom. Kasnije je otkrio da je nezvanično saznao da mu je ulazak u Srbiju zabranjen u narednih godinu dana.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link