Home » Napadi u Jemenu ocijenjeni kao zlatna prilika za Hute: U očima posmatrača viđeni kao pobjednici

Napadi u Jemenu ocijenjeni kao zlatna prilika za Hute: U očima posmatrača viđeni kao pobjednici

by admin

Pobunjenike Hute mnogi posmatrači i analitičari već ocjenjuju kao pobjednike u trenutnom sukobu na Crvenom moru, a navodi se i da su zahvaljujući američkim udarima ojačali svoj legitimitet u Jemenu i šire.

Trenutna eskalacija između jemenskih pobunjenika Huta, koje podržava Iran i Sjedinjenih Američkih Država na Crvenom moru služi Hutima na više načina, a mnogi analitičari su takvu situaciju ocijenili kao dobrodošlu Hutima.

“Huti su tražili priliku za konfrontaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama. Posljednjih osam godina govorili su svojim sljedbenicima da su u ratu sa SAD-om i Izraelom, tako da je ovo za njih zlatna prilika koju moraju iskoristiti”, podijelio je Hisham al-Omeisy, analitičar sukoba u Jemenu i bivši direktor Washingtonskog centra za istraživanje informacija za Jemen.

Do sada je samo Iran priznavao Hute kao legitimnu vladu Jemena, rekao je Thomas Juneau, vanredni profesor na Univerzitetu Ottawa u Kanadi i analitičar Bliskog istoka.

“Oni žele natjerati međunarodnu zajednicu da se obračuna s njima otmicom brodova, slanjem projektila, pregovorima sa Saudijskom Arabijom, i žele da se na njih gleda kao na ključnog člana ‘Osovine otpora’ koju vodi Iran”, rekao je Juneau, misleći na Hute.

Javnost uvelike stoji iza Huta jer su oni veoma strastveni oko palestinske stvari, zaključio je u svom govoru Abdulghani al-Iryani, viši istraživač u jemenskom trustu mozgova, Centru za strateške studije Sanaa.

Uočio je promjenu u stavu prema Hutima tokom proteklih sedmica.

“Huti su konačno stekli široku podršku naroda nakon što su godinama bili omraženi, zbog toga što su bili veoma oštri prema ljudima pod njihovom kontrolom, zbog njihove korupcije, ugnjetavanja i suprematističke ideologije”, rekao je Al-Iryani.

Huti su “pobijedili u ovoj konfrontaciji onog dana kada su ispalili prvi projektil “, dodao je.

Mohamed al-Iriani, istraživač u Jemenskom centru za politiku, ističe da vojna pobjedna nije nužno cilj Huta.

“Ovo daje Hutima prostora da dalje provociraju, a čini se da njihova strategija ovisi o očekivanju da bi SAD, koje su trenutno zaokupljene domaćom izbornom politikom, mogle biti ograničene u svom kapacitetu da efikasno odgovore,” rekao je Al-Iriani.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link