Home » Kako je Ekvador postao zarobljenik teškog kriminala: Zemlja u kojoj se strahuje od izlaska na ulicu

Kako je Ekvador postao zarobljenik teškog kriminala: Zemlja u kojoj se strahuje od izlaska na ulicu

by admin

Svijet su obišli videosnimci na kojima se vidi da su naoružane osobe prijetnjom oružjem primorale novinare da kleknu u televizijskom studiju. Novinari su u živom televizijskom prijenosu molili za život.

Ovi prizori pokazuju koliko je nasilje rasprostranjeno u nekada mirnoj latinoameričkoj državi.

Šta se zapravo desilo

Ekvadorski predsjednik Daniel Noboa naredio je vojsci da uspostavi red nakon višednevnih nemira tokom kojih su dvojica vođa bandi pobjegli iz zatvora, dok su zatvorski čuvari držani kao taoci. Širom zemlje korištene su i eksplozivne naprave.

Najdramatičniji napad je bio upravo napad u studiju televizijske kuće TC u Guayaquilu koji je najveći ekvadorski grad. Napadači su od jednog voditelja tražili da u direktnom televizijskom prijenosu pročita poruku vlastima. Vojska je savladala naoružane napadače te ih je uhapsila.

Zašto se to sada desilo

Posljednji talas nasilja počeo je 7. januara kada je policija došla po ozloglašenog vođu bande Adolfa Maciasa Villamara koji je poznatiji kao Fito, a koji je bio u zatvoru La Regional koji se nalazi upravo u lučkom gradu Guayaguilu.

Plan je bio da se Fito prebaci u La Roca, manji zatvor unutar istog kompleksa. La Roca se smatra sigurnijim zatvorom zbog toga što ima manje zatvorenika. Kada je policija došla po Fita, njegova ćelija je bila prazna.

Glasnogovornik vlade je izjavio da je Fito tokom Božića obaviješten o premještaju te da je pobjegao prije premještaja. Nije poznato kako je pobjegao, ali su dvojica zatvorskih čuvara osumnjičeni da su mu pomogli u bjekstvu.

Nakon što se proširila vijest o njegovom bjekstvu, uslijedili su nemiri u najmanje šest zatvora širom zemlje, a brojni zatvorski čuvari su uzeti kao taoci.

Zašto je pokušaj zatvorskog premještaja uzrokovao nasilje

Kako je objavio BBC, pod kontrolom države nisu mnoga zatvorska krila u kojima su najozloglašeniji članovi bandi, već su pod kontrolom samih zatvorenika. Zatvorenici iznajmljuju ćelije te se u zatvoru krijumčare hrana, piće i narkotici, a sve to je moguće kupiti od zatvorskih čuvara.

Na muzičkom spotu, koji je Fitova kćerka snimila u septembru ove godine, vidi se njen otac u zatvorskom dvorištu, govoreći o tome zašto ne želi da napusti zatvor La Regional. Osim toga, vidi se kako mazi svog borbenog pijetla i dok se opušta s ostalim zatvorenicima. Njegova ćelija je prostrana, ukrašena raskošnim muralima i ima svoju tuš kabinu.

Fito je na čelu jedne od najmoćnijih ekvadorskih zatvorskih bandi Los Choneros. No, postoje i druge zatvorske bande koje kontrolišu ostale zatvore. U nekim zatvorima pojedinačna zatvorska krila kontrolišu suparničke bande, a te bande su ponekad odvojene bodljikavom žicom.

Bilo kakva promjena u ravnoteži moći bandi ili sukob unutar bandi može biti smrtonosan. To je postalo jasno 2020. godine nakon ubistva prethodnog vođe Los Chonerosa Jorgea Luisa Zambrana. Ubijen je nakon što se desio raskol u njegovoj bandi. Godinu dana poslije u četiri zatvora je bila tučnjava suparničkih bandi te je tom prilikom ubijeno 79 zatvorenika.

Javnost je tada bila šokirana, ali već nedugo nakon toga su u ponovnoj tučnjavi u zatvoru Litoral ubijene 123 osobe. Riječ je o zatvoru koji je dio istog kompleksa iz kojeg je Fito pobjegao.

Fito je u intervjuu ekvadorskim novinarima Anderssonu Boscanu i Monici Velasquez, tokom snimanja njihovog serijala “Paz o Plomo”, 2021. upozorio da će pokušaj premještaja njega ili drugih vođa bandi u zatvor La Roco značiti “iznenadnu smrt”, scenarij “nereda u svim zatvorima”.

Zašto je Ekvador toliko privlačan bandama

Ekvador se nalazi između Kolumbije i Perua koji su dva najveća proizvođača kokaina na svijetu. Prema prošlogodišnjem izvještaju Ujedinjenih nacija o kokainu, proizvodnja ovog narkotika je dostigla rekordnu vrijednost.

Sigurnosne snage, posebno one u Kolumbiji, posljednjih 20 godina pokušavaju zaustaviti krijumčarenje kokaina, a njihove policijske snage imaju obuku i podršku Sjedinjenih Američkih Država. Kao što su se sigurnosne snage udružile u borbi protiv krijumčarenja kokaina, tako su se udružile i bande koje se bave krijumčarenjem.

Meksički narko-karteli i balkanske kriminalne grupe imaju uporište u južnoj Americi, i to nakon što je 2016. demobilizirana kolumbijska pobunjenička grupa Farc. Riječ je o grupi koja je kontrolisala mnoge krijumčarske rute u Kolumbiji.

Međunarodne kriminalne grupe željele su iznaći nove načine za transport kokaina proizvedenog u Kolumbiji do SAD-a i Evrope. Ekvador sa svojim velikim lukama na pacifičkoj obali i ograničenim mogućnostima u borbi protiv kriminala ubrzo je postao privlačna tranzitna zemlja za pošiljke droge.

Šta znači uvođenje vanrednog stanja

Predsjednik Ekvadora je proglasio 60-dnevno vanredno stanje i policijski sat koji traje svaki dan od 23 do 5 sati. Proglašavanjem vanrednog stanja je omogućeno da vojska uspostavi red u zatvorima i pomogne policiji u njenim zadacima.

Policija može zaustavljati ljude na ulicama kako bi provjerila da li nose oružje, može vršiti pretrese u kućama ako posumnja da se u njima nalazi oružje.

Vanredno stanje je izazvalo reakciju bandi. Jedan od policajaca je kidnapovan dok je bio na dužnosti. Kidnapovani policajac je bio primoran da pročita izjavu koja je snimljena, a kojom je predsjednik upozoren: “Objavili ste rat, dobili ste rat. Proglasili ste vanredno stanje. Policiju, civile i vojnike proglašavamo ratnim plijenom”.

Predsjednik je otišao korak dalje tokom jučerašnjeg napada na televizijsku stanicu, proglasivši “unutrašnji oružani sukob”. Sigurnosnim snagama je naredio da “neutrališu” bande koje stoje iza nasilja. Objavio je listu 22 bande za koje je naveo da će se tretirati kao terorističke organizacije.

Vojska je poručila da neće pregovarati s bandama koje su izazvale nasilje. Borba protiv kriminala je veliki test za 36-godišnjeg Nobou koji je tek dva mjeseca na predsjedničkoj dužnosti. Za predsjednika je izabran nakon što je izvršen atentat na predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencia. Noboa je obećao da će se boriti protiv bandi koje stoje iza atentata.

Međutim, pet mjeseci nakon atentata, mnogi stanovnici Ekvadora se plaše napustiti svoje domove, jer se nasilje iza zatvora proširilo na ulice, piše BBC.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link