Home » Ruski oficiri pretukli srpske dobrovoljce u Ukrajini: Odbili izvršiti zapovijed?

Ruski oficiri pretukli srpske dobrovoljce u Ukrajini: Odbili izvršiti zapovijed?

by admin

Srpski plaćenici su se na društvenim mrežama požalili na loš tretman u Ukrajini. Navodno su ih nakon odbijanja zapovjedi pretukli ruski oficiri.

Poznati plaćenik Dejan Berić, osoba zadužena za regrutaciju srpskih plaćenika u rusku vojsku, požalio se na komandu 119. padobranske pukovnije u kojoj služe stranci. Berić se požalio da ruski komandanti odbijaju Srbima osigurati dovoljno oružja i liječiti ranjenike.

Kazao je kako je morao raditi s Narodnim frontom kako bi nabavio automobile, dronove, borbene čizme i osigurao vodu za plaćenike. Dodao je kako su komandanti iz 119. regimente nazivali srpske plaćenike “ciganima” i nisu razumjeli njihove motive za učešće u ruskoj invaziji na Ukrajinu, ispitujući ih zašto su uopće došli.

Odbili zapovijed?

Istakao je kako su kako su njegovi sunarodnjaci potpisali ugovor s ruskim ministarstvom obrane u Moskovskoj oblasti, poslije čega su upisani u 119. pukovniju 106. Tulske zračno-desantne divizije. Kazao je kako su plaćenici nakon toga prevezeni u ruski grad Rjazanj, a potom i u Lugansk.

Komanda regimente je pred Novu godinu naredila Srbima da jurišaju na položaje ukrajinskih oružanih snaga, dajući im po 2-3 okvira municije i naredivši im da “zauzmu ostalo oružje u borbi”. Berić tvrdi kako su Srbi odbili izvršiti ovu naredbu i da su tražili premještaj u drugu jedinicu, ali su proglašeni dezerterima i ratnim zločincima.

Naveo je kako su srpski plaćenici izbačeni iz zemunica te da su nekoliko dana držani na hladnom bez hrane i vode, nakon čega su u pukovniju stigli predstavnici vojne policije koji su od njih tražili da potpišu priznanje kako su špijuni. Dodao je da su Rusi odbili liječiti čak i teško bolesne Srbe.

Žele se prebaciti Čečenima

Berić je kazao kako se o vojnom tužiteljstvu i rukovodstvu Čečenije sa zahtjevom za prebacivanje srpskih plaćenika u odred Ahmat, ali i da “rukovodstvo 119. pukovnije ne želi da to dobro završi”.

Dodao je kako je vojna policija tukla nenaoružane borce kundacima, pucala u zrak i prijetila da će ih strijeljati. Priznao je kako se boji za svoj život, ali i za živote Srba koji se bore na strani Rusije.

Komandu 119. regimente nazvao je “organiziranom zločinačkom grupom” i izrazio zabrinutost da bi mogao biti osuđen “zbog diskreditacije vojske”. Smatra da bi njegov video mogli iskoristiti “neprijatelji”.

Poznato je kako Rusija aktivno vrbuje građane Srbije i drugih balkanskih zemalja za rat u Ukrajini. Regrutaciju dobrovoljaca u Srbiji potvrdili su i Davor Savičić i Dejan Berić, koji se bore na strani samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link