Home » Roditelji za 50 dolara prodaju videozapise lica svoje djece kako bi Google na njima mogao trenirati

Roditelji za 50 dolara prodaju videozapise lica svoje djece kako bi Google na njima mogao trenirati

by admin

Kako bi rezultati koje nam daje umjetna inteligencija bili što bolji, potrebna je velika količina podataka, odnosno treniranje AI-a korištenjem tih podataka. Pri tome je od velike važnosti i kvaliteta samih podataka, jer ako umjetnu inteligenciju trenirate na lošim i neispravnim podacima, dobit ćete i rezultate slične kvalitete.

Nakon predstavljanja ChatGPT-a i drugih AI chatbotova, povela se rasprava oko legalnosti treniranja AI-a korištenjem podataka koji su dostupni na internetu. Zbog toga su već podignute neke tužbe te će biti zanimljivo vidjeti njihov ishod, kao i kakvi će se standardi oko treniranja AI na tekstu, slikama i videozapisima dostupnim s mreže postaviti za budućnost.

Biometrijski podaci

Posebno je osjetljivo treniranje umjetne inteligencije na fotografijama i videozapisima djece, a na temelju izvještaja američkih medija, roditelji videa svoje djece tehnološkim kompanijama prodaju za iznose od samo – 50 dolara.

U svrhu testiranja umjetne inteligencije za poboljšanje tehnologije prepoznavanja lica, Google je unajmio kanadsku kompaniju Telus International koja je kontaktirala roditelje i s njima potpisala ugovore o korištenju videozapisa lica njihove djece između 13 i 17 godina starosti.

Roditelji su dali pristanak za prikupljanje ličnih i biometrijskih podataka djece, uključujući oblike kapaka, boju kože i “geometriju lica”. Google se obvezao čuvati te podatke maksimalno pet godina, nakon čega će ih obrisati.

Ne žele govoriti o tome

U sklopu projekta koji je, čini se, završio s početkom ove godine, bilo je potrebno snimiti 11 kratkih videozapisa, uključujući i videa na kojima djeca nose kape, maske i naočale. Maksimalno trajanje videa iznosi 40 sekundi, a tokom snimanja djeteta Telusov moderator bio je prisutan na videopozivu kako bi pomogao pri snimanju.

Iz 404 Medije kontaktirali su Google vezano uz treniranje AI-a na videozapisima djece te su im iz te kompanije odgovorili kako istražuju načine na koje mogu pomoći korisnicima u verifikaciji njihovih godina, dok iz Telusa nisu htjeli govoriti o ovom projektu pozivajući se na povjerljivost podataka, prenosi Dnevik.hr.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link