Home » Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža pa rusko dramsko pozorište u sklopu neustavnog Dana RS-a

Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža pa rusko dramsko pozorište u sklopu neustavnog Dana RS-a

by admin

Program obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske u Banjoj Luci počinje 8. januara polaganjem vijenaca, a završava sutradan koncertom Ace Lukasa, Miroslava Ilića i Baje Malog Knindže na Trgu Krajine.

Obilježavanja neustavnog dana entiteta RS počet će 8. januara polaganjem vijenaca na nekoliko lokacija u Banjoj Luci, a svečana akademija povodom 9. januara bit će održana u dvorani Borik s početkom u 16 sati.

Nakon svečane akademije bit će održan i svečani prijem u administrativnom centru Vlade Republike Srpske, dok glavni program počinje 9. januara.

Tako će u utorak program početi polaganjem cvijeća u 9 sati dok će u 12 sati biti izvršena dodjela odlikovanja institucijama i pojedincima u Banskom dvoru.

Svečani defile povodom neustavnog dana Republike Srpske bit će održan u 17 sati na Trgu Krajine uz dron show, a nakon dvosatnog defilea bit će upriličen koncert na kojem će nastupiti Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža.

U Narodnom pozorištu u Banjoj Luci bit će održana predstava Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije iz Sankt Peterburga.

Obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske obilježit će se i u Brčko Distriktu dan poslije, tačnije 10. januara polaganjem vijenaca i svečanom akademijom.

Neustavnost zakona utvrđena u dva navrata

Ustavni sud BiH je odlučujući po zahtjevu devet delegata iz Vijeća naroda RS-a krajem marta 2019. godine donio odluku o dopustivosti i meritumu da 9. januar kao Dan RS-a nije u skladu, ne samo sa državnim ustavom već i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriinacije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava koje su dio Ustava BiH.

Tom odlukom ukinut je član entitetskog zakona koji govori o 9. januaru kao onom kojim se “utvrđuje Dan Republike na osnovu potvrđene volje građana” i on je prestao važiti dan nakon što je odluka Ustavnog suda objavljena u Službenom glasniku BiH.

Ustavni sud je još 2015. godine naložio Narodnoj skupštini RS-a da usaglasi Zakon o praznicima sa državnim ustavom. Iako su vlasti RS-a tražile od Ustavnog suda da svoju odluku preistpita, sud je to odbio 2016. godine.

Nakon što je sud utvrdio da odluka nije izvršena, stavio je spornu odredbu zakona van snage i ona je prestala važiti u novembru 2016. godine.

Ono što je uslijedilo nakon toga je odluka NSRS-a o referendumu sa referendumskim pitanjem “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a”.

Klub Bošnjaka pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali je entitetski Ustavni sud donio odluku da se referendumom ne povrijeđuje vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Ustavni sud BiH privremeno je obustavio Odluku o referendumu nakon čega ga je entitetska vlada provela 25. septembra 2016. godine te se 99,81 posto glasača izjasnilo da podržavaju 9. januar kao praznik.

Ponovno je usvojen sporni član zakona, a Ustavni sud je 1. decembra 2016. godine donio Odluku o dopustivosti i meritumu kojom je poništio rezultate referenduma koji je proveden suprotno odluci o privremenoj mjeri.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link