Home » Trampove kompanije tokom njegovog mandata dobijale novac iz Kine, Saudijske Arabije, Turske…

Trampove kompanije tokom njegovog mandata dobijale novac iz Kine, Saudijske Arabije, Turske…

by admin

Poslovno carstvo povezano s bivšim republikanskim predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) primilo je najmanje 7.8 miliona dolara inostranih plaćanja iz 20 zemalja tijekom njegova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata u Bijeloj kući, pokazala je danas kongresna istraga.

Demokrati iz Nadzornog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa rekli su da je novac naveden u izvještaju na 156 stranica vjerovatno samo djelić stranih isplata Trampu i njegovoj porodici tijekom njegove administracije 2017.-2021.

– Te su zemlje trošile, često raskošno, na stanove i hotele u posjedu Donalda Trampa, lično obogaćujući predsjednika dok je on donosio vanjskopolitičke odluke povezane s njihovim političkim programima, s dalekosežnim posljedicama za Sjedinjene Države – kaže se u izvještaju.

Te zemlje uključuju Kinu, Saudijsku Arabiju, Tursku, Demokratsku Republiku Kongo i Maleziju.

Trampova kampanja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Istraga o sukobu interesa i kršenju Ustava

Ubrzo nakon što je izabran za predsjednika 2016., Kongres je počeo ispitivati Trampov sukob interesa i potencijalna kršenja odredbe Ustava SAD o primanjima, koja, bez odobrenja Kongresa, zabranjuje prihvatanje poklona od stranih država za osobe koje obnašaju savezne dužnosti.

Izvještaj je objavljen u trenutku kada Tramp (77) nastoji ponovno postati predsjednikom na izborima ove godine.

On je vodeći kandidat za republikansku nominaciju i očekuje se da će se sučeliti s predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden, 81) u revanšu za 2020.

Opsjednutost Trampom

Predsjednik odbora, republikanac Džejsm Komer (James Comer), odbacio je nalaze izvještaja.

– Više je od parodije da demokrati nastavljaju svoju opsjednutost bivšim predsjednikom Trampom – rekao je Komer u izjavi. 

– Bivši predsjednik Tramp ima legitimne poslove, ali Bajdenovi nemaju.

Republikanci u Zastupničkom domu bili su pokrenuli istragu o opozivu Bajdena uglavnom usredotočenu na njegovog sina Hantera (Hunter).

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link