Home » Pogledajte kako svemirska letjelica prolazi kroz vatru pri povratku na Zemlju

Pogledajte kako svemirska letjelica prolazi kroz vatru pri povratku na Zemlju

by admin

Godinu nakon što je njena misija Artemis 1 poletjela i vratila se s Mjeseca, NASA je podijelila nove snimke o tome kakav je osjećaj sjediti u letjelici Orion dok se vraća na Zemlju. NASA-in program Artemis koristit će letjelicu Orion za prijevoz astronauta sa Zemlje u orbitu blizu Mjeseca i zatim ih vratiti na planetu nakon što misija završi.

2.760 stepeni Celzijevih
Svemirska kapsula putuje nevjerovatnom brzinom od 25.000 milja na sat i može izdržati temperature od čak 2.760 stepeni Celzijevih tokom povratka. Ovo iskustvo, slušno i vizuelno, snimile su kamere na letjelici. Čuju se glasni udarci, koji odjekuju unutar svemirske letjelice Orion dok ubrzava kroz Zemljinu atmosferu.

S manje od godinu do planiranog polijetanja Artemide 2, NASA-ina posada za misiju već se počela pripremati za svoje povijesno putovanje. Program Artemis planiran je u postupnim fazama, pri čemu svaka misija ima posebne ciljeve koje NASA mora postići. Naprimjer, dok je Artemis 1 imao zadatak da Orion bez posade leti oko Mjeseca prije nego što se vrati na Zemlju, Artemis 2 je imao cilj povesti i posadu na leti oko Mjeseca u drugoj orbiti i zatim se vratiti na Zemlju, piše PC Chip.

NASA je snimila ono što se događa unutar Oriona, tokom njegovog povratka na Zemlju, a svemirska agencija podijelila je kratki videoisječak na X-u.

Orion je dizajniran da izdrži ekstremne brzine i sile koje svemirska letjelica mora izdržati pri povratku s Mjeseca. One su obično puno veće od onoga što doživljavaju posade na Cargo Dragons letjelici kojom SpaceX leti na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), s tim da Orion također koristi inovativni manevar ‘preskakanja’ za vožnju atmosferom i smanjenje svoje brzine.

Pucnji i udarci
Ovaj manevar preskakanja prati uranjanje letjelice u Zemljinu atmosferu, da bi ponovno povećala visinu. To omogućuje svemirskom brodu da poboljša svoju preciznost slijetanja, poboljša performanse toplinskog štita i smanji opterećenje G-sile koje astronauti moraju izdržati dok ulaze u Zemlju.

NASA-in duži videoisječak 25-minutnog povratka Orionovog putovanja pokazuje kako se svemirska letjelica polako orijentira za pravilno slijetanje. Dok se približava tlu, kapsula je zahvaćena plazmom, a čuje se i zvuk strujanja zraka. Ti su zvukovi popraćeni udarcima tokom cijele misije povratka, a za razliku od tipične vožnje avionom, Orion također naglo okreće svoju putanju više puta tokom spuštanja.

Čuju se i pucnji prije otvaranja sporednih padobrana, a također se ponavljaju kada se glavni padobrani otvore. Nakon što se padobrani otvore, vozilo postaje relativno ‘smirenije’ i njiše se kroz zrak prije nego što pljusne u okean.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link