Home » Kako je suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uspio unijeti mobitel u prostorije SIPA-e

Kako je suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec uspio unijeti mobitel u prostorije SIPA-e

by admin

Glavna vijest u bh. medijima ove sedmice i jedna od najvažnijih vijesti na pravosudnoj sceni u našoj državi ove godine bilo je hapšenje predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debeveca i bivšeg prvog čovjeka Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića.

Prve noći i sljedećeg jutra nakon hapšenja, u medijima su se smjenjivale razne informacije o tome zašto i kako su uhapšeni, posebno u slučaju Debevec. Predsjednik Suda, koji je u međuvremenu suspendovan, dodatno je začinio ionako već veliku dramu oko njegovog hapšenja tako što je u prostorije SIPA-e unio sakriveni mobitel.

Kasnije je zbog toga najviše glava zaboljela njegovu advokaticu Vasviju Vidović koja je zadržana u SIPA-i nakon što je njegov telefon pronađen u njenoj torbi dok je izlazila iz zgrade.

Kasnije je Vidović puštena i to nakon što je dvije noći provela u pritvoru, odnosno – jednu noć u SIPA-i, drugu u Tužilaštvu gdje se utvrđivalo da li je namjerno iznijela telefon ili joj je podmetnut.

DETALJI SA PRVOG ROČIŠTA

Suđenje Mehmedagiću i Debevecu: Kakvi su spisi nestali i postoji li sudija koji u kafani traži mito

Treba reći i to da su iz Tužilaštva samo potvrdili da je Vidović zadržana zbog iznošenja telefona, ali nisu potvrdili da li joj je telefon dao upravo Debevec.

Postavlja se pitanje kako je Debevec uspio unijeti sakriveni mobitel u prostorije SIPA-e. Propust su napravili policijski službenici koji su ga trebali pretresti na ulazu u zgradu. On im je predao telefon ili telefone dobrovoljno, ali jedan je zadržao kod sebe.

Umjesto da ga pretresu kao svaku drugu uhapšenu osobu, vjerovali su mu na riječ što pokazuje da je kao predsjednik Suda BiH ipak imao neki kredibilitet.

Nastavak procesa bi trebao otkriti i šta je tačno krio telefon suspendovanog sudije.

Inače, Vidović je puštena na slobodu isti dan kad je održano ročište za pritvor Debevcu i Mehmedagiću. Kasnije je sudija Branko Perić donio odluku da prihvati prijedlog Tužilaštva i odredi 30 dana pritvora ovom dvojcu.

U međuvremenu je i prvi čovjek Tužilaštva Milanko Kajganić otkrio da su Debevec i Mehmedagić osumnjičeni da su prisluškivali sudije Suda BiH i uposlenike Tužilaštva.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link