Home » Delić o podjeli EU pomoći: Očekujem da ćemo sljedeće sedmice novac pustiti općinama i gradovima

Delić o podjeli EU pomoći: Očekujem da ćemo sljedeće sedmice novac pustiti općinama i gradovima

by admin

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić dao je odgovore na najčešća pitanja bh. građana na temu podjele EU pomoći.

Na početku obraćanja istaknuo je da je odlučio dati nekoliko ključnih informacija nakon što su pročitani komentari, poruke, e-mailovi i ostale vrste upita koje bh. građanke i građani šalju, a koja se tiču toga kada će uplata, koliko će ko dobiti pomoći, zašto neko jeste ili nije dobio pomoć.

“Period za podnošenje prigovara je zatvoren 12. decembra. Pristiglo nam je nešto manje od 5.000 prigovora, a u ova tri dana naš tim je obradio oko 2.800 prigovora. Preostalih 2.000 preostalih prigovora naši ljudi radit će tokom vikenda kako bismo početkom sljedeće sedmice imali završen unos svih prigovora”, objasnio je Delić.

Često pitanje je da, iako je predat prigovor u aplikaciji, i dalje stoji da je prijava odbijena.

“S obzirom da se prigovori unose nije moguće vidjeti promjenu statusa prijave sve dok čitav proces ne bude završen. Istovremeno naš tim radi na pripremi materijala za Vladu i lokalne samouprave, tako da se nadamo da ćemo sve završiti tokom sljedeće sedmice i da već u petak sredstva budu puštena općinama i gradovima. Time je naš posao završen, a dalje će preuzeti općine i gradovi i sredstva uplaćivati na vaše pojedinačne račune”, naveo je.

Osvrnuo se i na komentare o nepravdi, odnosno one koji ističu da ministar “stavlja novac u svoje džepove”.

“Ja vam tvrdim da u mojim džepovima nema ništa osim moje plaće, a pošto smo mi dužni podnijeti izvještaj Delegaciji EU, u njemu će sve pisati i pokazat će se da je novac otišao tamo gdje je i trebao, odnosno na račune onih čija su domaćinstva zadovoljila kriterije ovog javnog poziva”, razjasnio je Delić.

Pisalo se i o tome da su u resornom ministarstvu “probrali samo četiri kategorije i da ih nije briga za ostale.”

“Istina je da su Programom prepoznate četiri kategorije iz oblasti socijalne zaštite i da je u tim kategorijama prema preliminarnim rezultatima kriterije zadovoljilo 152.488 domaćinstava, odnosno nešto više od 400.000 članova tih domaćintava onih koji su u zoni energetskog siromaštva. Jasno nam je svima da je to veliki i zabrinjavajući broj, kao što nam je jasno da možda još isto ovoliko ima onih koji nisu obuhvaćeni ovim javnim pozivom”, konstatirao je.

Dodao je da, nažalost, nisu mogli obuhvatiti sve one koji su u potrebi jer su uz donaciju sredstava dobili i kriterije koje su morali ispoštovati i da su ih samim time i ispoštovali.

Mnogo žalbi je upućeno i prema Delegaciji EU i u Sarajevui u Brisel.

“Time olakšavate i nama u ovom doista teškom periodu jer bez obzira na sve nikome nije svejedno što smo morali napraviti selekciju i odbiti ljude recimo zbog toga što im penzija prelazi tek nekoliko maraka iznad iznosa zagarantovane penzije ili drugih sličnih razloga. Sve u svemu, privodimo kraju ovaj posao i očekujemo da ćemo na kraju sljedeće sedmice moći pustiti sredstva prema općinama i gradovima”, poručio je ministar.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link