Home » Vođa jemenskih Huta upozorio SAD: Ako nas napadnu čeka ih sudbina teža od Vijetnama i Afganistana

Vođa jemenskih Huta upozorio SAD: Ako nas napadnu čeka ih sudbina teža od Vijetnama i Afganistana

by admin

Vođa jemenskih Huta i pokreta Ansar Allah, Sayyed Abdul-Malik al-Houthi, upozorio je Sjedinjene Američke Države da ne napadaju Jemen, ističući da bi američki bojni brodovi i plovila u slučaju bilo kakvog napada postali meta jemenskih projektila.

“Ako Sjedinjene Američke Države razmatraju ciljanje Jemena, nećemo stajati prekriženih ruku”, rekao je al-Houthi dodajući da je uključenje u direktan rat sa SAD-om i Izraelom, umjesto američkih opunomoćenika, ono čemu najviše teže.

Vođa Ansar Allaha pozvao je arapske zemlje da se ne petljaju sa SAD-om.

U tom kontekstu, naglasio je da “ako se Amerika želi boriti protiv stava Jemena u podršci Palestini, onda bi se morala suočiti s cijelim jemenskim narodom”, dodajući da ako je to ono što Amerika želi, onda će se suočiti s težom situacijom od s kojima se suočila u Afganistanu i Vijetnamu.

Sayyed al-Houthi upozorio je Washington da ne pokreće bilo kakve napade jer bi ga to učinilo potpuno uključenim, naglašavajući da je Jemen razvio svoje sposobnosti na mnogim nivoima.

Al-Houthi je umirio evropske kompanije, rekavši da “evropska plovila koja nemaju izraelske luke kao krajnje odredište nisu u opasnosti”.

Što se tiče američke vojne plovidbe Crvenim morem, nazvao ju je “nezakonitom” i “bezobzirnom i glupom agresijom koja služi samo Izraelu”, istaknuvši, međutim, da evropske zemlje koje sudjeluju u američkom potezu rizikuju svoje interese.

Upozorenje za koaliciju

Al-Houthi je dalje naglasio da je jemenski narod odlučio ne popustiti SAD-u i ne odustati od svog vjerskog i moralnog stava u smislu svih tekućih događaja u Crvenom i Arapskom moru, kao i Adenskom zaljevu. Dodao je da je ovo jemensko stajalište učinkovito i utjecajno te da je zadalo teške udarce izraelskom neprijatelju.

Naglasio je da su jedina meta jemenskih mornaričkih snaga u Crvenom moru izraelski brodovi i plovila vezana za Izrael, jer jemenske akcije nikada nisu namijenjene potkopavanju međunarodne plovidbe. Umjesto toga, jedini cilj je podržati potlačeni palestinski narod, dodao je.

O koaliciji koju predvode SAD u Crvenom moru , Sayyed al-Houthi je objavio da njen stvarni cilj nije zaštititi međunarodnu plovidbu.

“Umjesto toga, samo ima za cilj uplesti zemlje u zaštitu izraelskih brodova, u potrazi za militarizacijom Crvenog mora, Adenskog zaljeva i Bab al-Mandaba”, kazao je al-Houthi.

U tom je kontekstu pozvao zemlje koje gledaju na obalu Crvenog mora da osude američki potez jer krši njihova prava, istaknuvši da je pretvaranje Crvenog mora u bojno polje SAD-a štetno za sve zemlje.

Sayyed al-Houthi pohvalio je odluku Malezije da zabrani izraelskim brodarskim komanijama bilo kakvu aktivnost u malezijskim lukama.

Po pitanju presretanja jemenskih projektila lansiranih na Izral u znak odbijanja agresije na Pojas Gaze, Sayyed al-Houthi je naglasio da su u to uključene četiri zemlje u regiji, uključujući arapske.

“Bili smo strpljivi usprkos presretanju naših projektila iz arapskih zemalja, a mi smo usmjereni samo za cionističkog neprijatelja”, naglasio je, dodajući da Jemen nastoji razviti vojne sposobnosti kako bi prevladao sve prepreke i ispunio zahtjeve naroda i njihov stav u podrška Palestini.

“SAD djeluje protiv svojih interesa”

Vođa Huta je kazao da SAD i njihovi saveznici opravdavaju svoju podršku “izraelskom neprijatelju u njegovim zločinima, ali osuđuju našu opravdanu podršku Palestini”.

Također je istakao da je stav jemenskog naroda ispravan, častan i u skladu s njegovom odgovornošću u pogledu vjere i morala, dodavši da se Jemen ne stidi svog stava protiv agresije na Gazu i podrške Palestini.

Prema lideru Huta, izraelski lobi manipulira SAD-om i usmjerava ih da podupiru “Izrael” čak i ako je to protivno interesima Washingtona.

Nastavio je da su Sjedinjene Američke Države otvorile svoje baze i skladišta oružja u regiji za korištenje izraelskom neprijatelju, dodavši da se Washington protivi svakoj odluci o prekidu vatre u Pojasu Gaze i inzistira na nastavku masakra.

Sayyed al-Houthi je istakao da zapadne zemlje koje su u savezu s Washingtonom imaju svoju mračnu povijest i kriminalni dosije protiv naroda, dodajući da je odgovornost islamskog i arapskog svijeta da iskreno podrže palestinski narod.

Vezano za stavove nekih arapskih zemalja prema onome što se dešava u okupiranoj Palestini, vođa Ansar Allaha je rekao da su te zemlje bile za to da ne prekidaju odnose sa zapadnim zemljama iz trivijalnih razloga, dodajući da su stavovi nekih arapskih zemalja išli čak i do urote protiv Palestina.

Kritikovao učenjake

Što se tiče samita koji su održani za Palestinu i agresije na Gazu, posebno onog održanog u Saudijskoj Arabiji, Sayyed Abdul-Malik al-Houthi je rekao da je pozicija arapskih i islamskih zemalja slaba.

Također je kritikovao šutnju učenjaka o zločinima koji se događaju u Palestini i Pojasu Gaze, posebno onih koji su izdavali fetve za džihad u Siriji, Iraku ili Jemenu, pitajući se gdje su oni danas od svega što se događa i što bi uopće moglo opravdati njihovu šutnju.

“Osjećajući odgovornost koja je na njima i u smislu vjere i potrebe za džihadom, jemenski narod je odlučio ponuditi i dati sve od sebe u podršci palestinskom narodu”, kazao je al-Houthi.

Vođa jemenskog pokreta otpora otkrio je da je Jemen podnio jasan i otvoren zahtjev zemljama koje geografski odvajaju Jemen i Palestinu da otvore granice za Jemence kako bi se uključili u borbu za slobodu u Palestini.

O političkoj i medijskoj podršci palestinskoj stvari, Sayyed al-Houthi je ukazao da je stav Jemena jasan u tom pogledu i da ga podržava u najvećoj mjeri, pozivajući na usporedbu između jemenskih medija, s jedne strane, i saudijskih i emiratskih medija, s druge strane, da utvrde ko jasno podržava Palestinu.

Rekao je da je podrška Palestini prevladavajuća širom Jemena, pa čak i u okupiranim pokrajinama pod kontrolom “agresorske koalicije”, ističući da neki stavovi nekih plaćenika ni na koji način ne predstavljaju ujedinjeni jemenski narod nad Palestinom.

Sayyed al-Houthi zaključio je rekavši da je ono što jemenski narod zahtijeva za dobrobit Palestine mnogo više od onoga što se trenutno radi, naglašavajući da “nastojimo upotrijebiti svoje najveće sposobnosti u podršci palestinskom narodu”.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link