Home » Francuska i Jordan bacili s neba humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze

Francuska i Jordan bacili s neba humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze

by admin

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron objavio je na svom nalogu društvene mreže X videosnimak “isporuke” humanitarne ponoći stanovnicima Gaze.

“Humanitarna situacija u Gazi i dalje je kritična. U teškom kontekstu, Francuska i Jordan su pružile pomoć stanovništvu i onima koji su im pomagali”, poručio je Macron.

Francuske i jordanske zračne snage bacile su sedam tona humanitarne i medicinske pomoći za poljsku bolnicu uspostavljenu u Khan Younisu u Gazi.

Jordan je ranije izvodio slične operacije u Gazi, a ovo je bio prvi put da je Pariz direktno učestvovao u takvoj akciji, iako je do sada dostavio oko 1.000 tona pomoći u enklavu preko kopna.

Do dostavljanja humanitarne pomoći iz zraka došlo je tri mjeseca otkako su militanti Hamasa iz Gaze napali južni Izrael, što je izazvalo izraelsku ofanzivu u kojoj je ubijeno najmanje 22.600 ljudi, opustošila enklavu i zbog koje je raseljeno skoro dva miliona ljudi.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link