Home » Dodik zaprijetio odcjepljenjem Srpske, spominje rat. Stigla prva reakcija Amerike

Dodik zaprijetio odcjepljenjem Srpske, spominje rat. Stigla prva reakcija Amerike

by admin

Amerika neće mirno promatrati mogući pokušaj odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, poručili su danas iz američkog veleposlanstva u Sarajevu čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji je ranije tijekom dana rekao da bi Republika Srpska mogla uskoro proglasiti neovisnost.

Reagirajući na Dodikovu izjavu kako će RS proglasiti neovisnost čim visoki predstavnik za BiH nametne zakon o statusu državne imovine, što bi se moglo dogoditi već u siječnju, iz američkog su veleposlanstva podsjetili kako su entiteti mogući tek kao dijelovi države Bosne i Hercegovine, a izvan nje ne mogu postojati ni opstati.

Pravo na secesiju, kako su istaknuli, ustav BiH ne predviđa ni za entitete ni za bilo koju drugu administrativnu teritorijalnu jedinicu.

“Dodik griješi ako misli da će Amerika stajati po strani”

“Sjedinjene Američke Države opetovano su jasno dale do znanja da će reagirati i suprotstaviti se antidejtonskom djelovanju, što secesija i jest. Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob”, stoji u izjavi američkog veleposlanstva koju su prenijeli lokalni mediji.

Federalni premijer: Stvara opasnost od krvoprolića i nesagledivih posljedica

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić upozorio je danas čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da najavama o odcjepljenju Republike Srpske stvara opasnost od sukoba i krvoprolića s nesagledivim posljedicama.

Nikšić, koji je i čelnik SDP-a BiH, stranke koja je, kao i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dio vladajuće koalicije u zemlji, do sada je uglavnom izbjegavao reagirati na verbalne provokacije čelnika bosanskih Srba, no danas je na svom Facebook profilu napisao kako mu je sada odlučio odgovoriti, svjestan krize koja bi mogla nastupiti.

“Taj bi čin (odcjepljenja) proizveo nesagledive posljedice, prije svega za entitet kojem se (Dodik) nalazi na čelu i narod koji kaže da predstavlja i o čijoj sudbini, navodno, brine. Nema dvojbe, institucije države BiH, institucije Federacije BiH, međunarodni prijatelji BiH, prije svih SAD, imaju načina da bez ikakvog ustezanja reagiraju na prvi praktični secesionistički korak”, poručio je Nikšić Dodiku i javnosti.

Nikšić kaže kako će Dodik za takvu avanturu neustavnog odvajanja dijela suverene i međunarodno priznate države BiH teško naći saveznika bilo gdje u svijetu. Pozvao je Dodika, a posebice one “koji ga ohrabruju i guraju u tom pravcu dajući mu lažnu nadu”, da dobro razmisle o javno izgovorenim prijetnjama i najavi poduzimanja antidržavnih, antidejtonskih i potpuno neustavnih koraka. 

Plenković: Ništa novo

Premijer Andrej Plenković je rekao da prijetnje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika o odcjepljenju nisu ništa novo, jer separatističko-secesionističke tendencije unutar Republike Srpske traju već godinama, te ponovio da Hrvatska podržava cjelovitu BiH i njezin put prema Europi.

“Postoje separatističko-secesionističke tendencije unutar Republike Srpske koje traju već godinama. To nije ništa novo, mi o tome pričamo zadnjih deset godina (…) Meni ovo djeluje kao sve već viđeno”, rekao je Plenković na sjednici vlade. Istaknuo je, međutim, da postoje i “tendencije za jaču centralizaciju, unitarizaciju zemlje koje dolaze od nekih bošnjačkih stranaka”. 

“I imate koncept koji mahom zagovaraju hrvatske političke stranke, koji se temelji na ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, gdje su po meni Hrvati ti koji su najzainteresiraniji i najangažiraniji na europskom putu zemlje, što mi smatramo da je dobro za sva tri naroda i to ćemo podržavati”, rekao je premijer.

Po njegovim riječima, Dodikove izjave su “ponavljanje”, iako, kako je rekao, ne treba podcjenjivati širi politički kontekst. 

“Tako da u ovom trenutku, ne podcjenjujući ovaj širi kontekst – rusku agresiju na Ukrajinu, Hamasov teroristički napad na Izrael, izraelski odgovor i sukob koji traje, intenzitet nezakonitih migracija koji je više nego vidljiv, širu nestabilnost koja postoji u dijelovima afričkog kontinenta – sve se to reflektira na Europu, pa i ove tenzije koje smo imali na Kosovu prije tri mjeseca. Sve su to stvari koje ne treba podcjenjivati”, rekao je Plenković.

No, Hrvatska, ponovio je šef vlade, “podržava cijelu BiH da ide prema Europi, da se stabilizira, da funkcionira, da nema napetosti i sukoba”. “To je naš cilj. To je naša politika, konzistentna”, rekao je premijer.

“Dodik je već više puta blefirao”

Nove Dodikove prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske od BiH za N1 je komentirao povjesničar Hrvoje Klasić.

“S jedne strane, nema sumnje da Dodik, ali bojim se, nažalost, i dobar dio Srba u Republici Srpskoj, doista želi odcjepljenje i da automatski žele i pripojenje Republici Srbiji, jer sami ne bi mogli opstati. No, s druge strane, znamo da je Dodik u više navrata blefirao i da se pokazalo da je prijetio praznom puškom”, rekao je Klasić.

“Recimo, kada je visokom povjereniku poručio da će biti uhapšen dođe li na teritorij Republike Srpske, a ovaj je odmah došao u Banju Luku i ništa mu se nije dogodilo. Čini mi se da Dodik, s obzirom na sudske sporove koje vodi i na ozbiljne optužbe kojima ga se tereti, zaoštrava situaciju kako bi sačuvao svoju i političku i egzistencijalnu poziciju”, kazao je.

“Orban nema ni snage ni želje za tim”

Klasić dodaje da bi situaciju u Republici Srpskoj usporedio s onom u Srbiji ili u Rusiji.

“Ne radi se ovdje samo o ludom ili shizofrenom političaru nego i o pojedincu koji, unatoč svim nedemokratskim metodama pomoću kojih vlada i unatoč medijskim cenzurama, ipak ima velik broj pristaša. Da nije tako, već bismo vidjeli neke velike prosvjede protiv njih”, kaže.

U famoznim “prijateljima u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju”, koje spominje Dodik, Klasić prepoznaje mađarskog premijera Viktora Orbana.

“On očito aludira na Orbana, međutim, Orban nema ni snagu ni želju, a ni ovlasti ulaziti u takve aranžmane. Ne mogu zamisliti da bi itko u ovom trenutku, tim više što smo čuli iz NATO saveza da se zalažu za cjelovitu BiH, podržao takvo što”, dodaje.

“Uostalom, neka Dodik i svi koji govore o odcjepljenju pogledaju kolika je visina udjela duga Republike Srpske u BDP-u. Mislim da je dvostruko veća nego u Federaciji BiH. Pitanje je, dakle, što bi ta država, ako se odcijepi, sama mogla napraviti. A u ovom trenutku bojim se da nitko ne bi dopustio ujedinjenje s ovakvom Srbijom, koja podržava Rusiju i ima diktatora na vlasti”, ustvrdio je Klasić.

“Preispitati Daytonski sporazum, ali bez oružja”

Na pitanje jesu li Dodikove prijetnje odcjepljenjem znak da je vrijeme za preispitivanje Daytonskog sporazuma, Klasić je kazao da je taj sporazum omogućio okončanje rata u BiH, a da bi sada tamošnji ključni politički igrači trebali sjesti za stol i vidjeti što se može učiniti.

“Uzmite za primjer one u Republici Srpskoj koji su rođeni 1983. ili 1984. godine. Ti 40-godišnjaci praktički nikada nisu osjećali da žive u BiH ili da im je Sarajevo glavni grad, a kada odu van, ne predstavljaju se da su iz BiH. Već je prevelik broj tih koji ne osjećaju ništa ili vrlo malo prema Bosni i Hercegovini kao prema nekom svom identitetu. To ne treba zanemarivati, ali ne zveckanjem oružjem i prekrajanjem granica. Na ovim prostorima to se skoro nikada nije radilo na miran način, bez oružja”, kazao je Klasić.

“Ako proglasiš neovisnost u 11:00, u 11:01 ćeš završiti iza rešetaka”

Nakon Dodikove izjave stigla je i žestoka reakcija federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka. 

“Milorade, ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini BiH u 17:00 sati, a ti proglasiš neovisnost u 11:00 sati – u 11:01 završit ćeš iza rešetaka. To ti garantiram. Pa izvoli”, poručio je Isak, a prenosi Klix.ba.

On je pozvao Dodika da ne čeka odluku visokog predstavnika.

“Budi hrabar i pokušaj, a uspjeti nećeš, ili prestani trovati bosanskohercegovačko društvo i sijati strah, mržnju, razdor i netrpeljivost. Nećeš ti, Milorade, ništa proglasiti. Mogu samo tebe proglasiti. I to krivim. Krivim za počinjenje teških krivičnih djela, kažnjivih prema odredbama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, naveo je ministar Isak.

Što je danas rekao Dodik?

Dodik je, podsjetimo, u intervjuu za entitetsku Televiziju RS-a (RTRS) zaprijetio kako će odcjepljenje, odnosno proglašenje samostalnog RS-a, uslijediti istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom.

Kaže kako ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u siječnju, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati parlament RS-a i proglasiti odcjepljenje. Pojasnio je kako to znači “nezavisnost (od BiH) u svemu”, pri čemu RS neće sprječavati prolazak kroz svoj teritorij, odnosno uspostaviti “tvrdu” granicu prema Federaciji BiH, ali će i to učiniti bude li nužno.

“Ne očekujemo da će se netko iz Federacije BiH ohrabriti da napadne RS. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku crtu i spriječi dodir”, kazao je.

“Amerikanci će biti bijesni”

Procijenio je kako će u takvom scenariju “Amerikanci biti bijesni i pokušati tražiti intervenciju”, no vjeruje kako prijatelji RS-a to neće dopustiti. Na koje prijatelje točno misli, nije pojasnio, no poznato je kako Dodik trenutačno, osim u Beogradu, prijatelje ima samo u Moskvi i Budimpešti jer gaji dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Upravo Mađarska od siječnja naredne godine od Austrije preuzima zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u BiH (EUFOR) čija je zadaća spriječiti moguće oružane sukobe, ali i jamčiti slobodu kretanja kroz BiH jer je to obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

Sam visoki predstavnik do sada nije spominjao mogućnost nametanja zakona o državnoj imovini, a opetovano je isticao kako je to obveza i odgovornost vlasti u BiH. Schmidt trenutačno planira samo nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH u slučaju da tijekom siječnja parlament BiH propusti donijeti odluke kojima bi se osigurao integritet izbornog procesa.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link