Home » SAD tvrdi: Iran je bio uključen u napade na brodove u Crvenom moru

SAD tvrdi: Iran je bio uključen u napade na brodove u Crvenom moru

by admin

Iran je bio duboko uključen u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru te su iranske obavještajne informacije bile ključne u pomaganju pokreta jemenskih Hutija u ciljanju brodova, rekla je Bijela kuća.

Hutiji pod pokroviteljstvom Irana, koji kažu da svojim napadima podupiru okupirane Palestince u Gazi, napadali su komercijalne brodove u Crvenom moru bespilotnim letjelicama i projektilima, prisiljavajući ih da promijene smjer i krenu dužom rutom oko afričkog Rta dobre nade.

Međunarodni izazov

– Znamo da je Iran bio duboko uključen u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru. Ovo je u skladu s iranskom dugotrajnom materijalnom podrškom i poticanjem destabilizirajućeg djelovanja Hutija u toj regiji – saopćila je glasnogovornica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Adrien Votson (Adrienne Watson).

– Ovo je međunarodni izazov koji zahtijeva zajedničko djelovanje – rekla je Votson.

Iran demantira bilo kakvu povezanost

Iran negira da je bio upleten u napade Hutija u Crvenom moru.

SAD je prošle sedmice najavio pomorsku koaliciju koja uključuje 20 zemalja sa ciljem pomaganja čuvanja brodova od napada u Crvenom moru. Neke uključene zemlje rekle su da će operacije čuvanja komercijalnog prometa biti dio postojećih pomorskih sporazuma.

Related Articles

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Saznaj više

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Share via
Copy link